Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

CASE-forskare deltog i tioårsfirandet av Familjen Kamprads stiftelse

collage.picture
Familjen Kamprads stiftelse har till ändamål att bland annat stödja hjälpverksamhet bland behövande äldre för att öka livskvaliteten.

Familjen Kamprads stiftelse blir tio år i år. Detta firades med en kunskapsdag på Växjö Konserthus den 9 november. CASE-forskaren Sofi Fristedt deltog i ett samtal med sju andra forskare om äldre personers livskvalitet. Detta tillsammans med sex av stiftelsens styrelseledamöter.

Till seminariet var forskarna inbjudna för att presentera och besvara frågor om sin forskning för stiftelsens styrelse. Det gavs också möjlighet att diskutera framtida behov. Målgruppen var framför allt personal inom äldreomsorg i Småland. 

woman. picture
Sofi Fristedt forskar bland annat om användarvänlig välfärdsteknik inom hemtjänst.

Sofi Fristedt är leg. arbetsterapeut, och har arbetat bland annat inom geriatrisk och neurologisk rehabilitering. Sofi är aktiv som forskare vid CASE. Hon är docent i Hälsa och vårdvetenskap vid Jönköping University där hon arbetar som avdelningschef för Jönköping Academy for Improvement of Health and Welfare.

-    Jag och övriga forskare föreläste vid tre tillfällen var och deltog i en sammanfattande diskussion ledd av Claes Elfsberg. Jag presenterade resultat från Generation Tech och vårt projekt Welfare@home som finansieras av stiftelsen och bygger på GenerationTech. Det var en fantastisk och givande möjlighet att få sprida och diskutera vår forskning, säger Sofi Fristedt. 

Mer om Sofi Fristedt

mobile phone.picture

Fakta forskning som finansieras av Familjen Kamprads stiftelse

Welfare@home handlar om att utveckla välfärdsteknik tillsammans med, snarare än för, äldre personer och deras hemtjänstpersonal. I projektet utforskar man det användarperspektiv som sällan beaktats i tidigare forskning, för att främja utveckling av användarvänlig välfärdsteknik inom hemtjänst. 

GenerationTech – Åldrande, teknik och hälsa ur ett generationsperspektiv: Detta projekt adresserar åldrande och teknik från ett generationsperspektiv, i relation till hälsa. Forskning saknas om hur personer i olika generationer uppfattar och ser på den teknik och teknikutveckling de upplevt under sitt liv. Syftet är att utveckla ny kunskap om attityder till olika slags teknik, acceptans och användning av teknik och hur detta är relaterade till aktivt och hälsosamt åldrande, med hänsyn tagen till skillnader och likheter mellan ålderskohorter och tidsperioder. 

Photo by Rahul Chakraborty on Unsplash