Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Information till deltagare i studie inom RELOC-AGE

Vi som forskare är oerhört glada och stolta över det stora engagemang de som deltar i projektet visar. Den höga svarsfrekvensen vid uppföljningarna 2022 och 2024 är ett tydligt bevis på att projektet uppfattas som viktigt och relevant. 

Vi ser nu fram emot att få analysera insamlade data, som ger oss en unik möjlighet att följa hur personer över 55 år resonerar kring att byta bostad och eventuellt flytta, för att möjliggöra ett aktivt och hälsosamt åldrande.

 

Frågor och svar om deltagande i studien

Vem kan delta?

Rekryteringen av nästan 2000 deltagare avslutades i december 2021. 

Deltagare i studien är personer som år 2021 var 55 år eller äldre och stod i bostadskö hos Karlshamnsbostäder eller ÖrebroBostäder, eller hade anmält intresse för en bostad via Riksbyggen. Samtliga hade anmält sitt intresse för att delta i RELOC-AGE.

Deltagarna kontaktas via brev som innehåller en kod som måste anges för att svara på enkäterna. I brevet finns även detaljerad information om vad det innebär att delta i forskningen.

Vad är det för typ av studie?

Det är en enkät- och intervjustudie. Deltagarna besvarar webbenkäter och ett urval bland de som flyttat sedan studiens start blir kontaktade för intervjuer på telefon. Studien pågår under minst sex år. Den första datainsamlingen gjordes våren 2021, med uppföljningar 2022, 2024 och 2026. 

Alla delar av studien är godkända av Etikprövningsmyndigheten. 

Vad är det för frågor som ställs?

Frågorna handlar om hur bostaden och en eventuell flytt påverkar möjligheten till att leva aktivt och hälsosamt. Webbenkäten har olika svarsalternativ som du som deltagare väljer mellan. Vid uppföljningen 2024 ingår en ny enkät med fokus på val av boendealternativ i relation till kostnader. Ett urval av deltagare som flyttat sedan studiens start blir kontaktade för telefonintervjuer. 

Hur kommer resultaten att användas?

Resultaten kommer att presenteras i vetenskapliga tidskrifter och därmed bidra med underlag för fortsatt forskning. Enskilda svar delas inte med Riksbyggen, ÖrebroBostäder eller Karlshamnsbostäder, utan redovisas anonymt på gruppnivå. 

Varför ska jag delta i studien?

Svaren kommer att bidra till ökad kunskap om hur 55-plussare resonerar kring sin bostadssituation. Resultaten kan användas i arbetet med att utveckla en bostadspolitik som hjälper äldre personer att åldras på ett aktivt och hälsosamt sätt. Kunskapen kommer bland annat att användas i utvecklingen av en webbaserad tjänst för boenderådgivning.

Fakta om RELOC-AGE

Kontaktperson och ansvarig vid Lunds universitet: Susanne Iwarsson, professor 

Projektledare: Giedre Gefenaite, Marianne Kylberg, Magnus Zingmark.

Programperiod: 2020-2027

Forskningsämne: Boende, åldrande och hälsa

Finansiärer: Vetenskapsrådet, Forte och Ribbingska Minnesfonden

Samtliga studier inom programmet är godkända av Etikprövningsmyndigheten

Kontakt

Susanne Iwarsson
Professor och koordinator
+46 46 222 19 40
susanne [dot] iwarsson [at] med [dot] lu [dot] se (susanne[dot]iwarsson[at]med[dot]lu[dot]se)