Rikke Lund, professor vid Köpenhamns universitet, har publicerat en rad vetenskapliga artiklar om utsatta områden sedan 2018. Hon var opponent vid Agata Yadavs disputation i ämnet i september och leder ett forskningsprojekt i ett av de utsatta bostadsområdena väster om Köpenhamn, där det både rivs och byggs om.
Särskilt under perioden 2018-2021 var den politiska retoriken i området mycket hård, menar hon.
– Det har lett till stigmatisering av områdena och deras invånare, säger Rikke Lund.
Danska lagpaketet ”ghettopakken” från 2018, som ska hejda segregation och kriminalitet, är omdebatterat och prövas i veckan av EU-domstolen. Boende i utsatta områden upplever etnisk diskriminering, eftersom lagarna rör invånare med ”icke-västlig härkomst”. Ett avgörande väntas nästa år.
De utökade insatserna i de utsatta områdena som danska regeringen beslutade 2018 har enligt Rikke Lund inneburit stora strukturella förändringar i de flesta av områdena. Ett antal boende har tvingats flytta.
– I vårt projekt återspeglas de stora omvälvningarna i en blandning av frustration och hopp bland de boende. Frustration över att sociala relationer bryts upp, och en förhoppning att området ska förbättras med en mer blandad sammansättning av boende. Eller att man ska få möjlighet att flytta till en bättre bostad, fortsätter Rikke Lund.
Danska undersökningen visade att de boende trivs, samtidigt som de uttrycker att området har ett mycket dåligt rykte bland människor utanför området.
Vanligare med sämre hälsa
– Personer som har både svaga sociala relationer och icke-västerländsk bakgrund löper särskilt stor risk att rapportera dålig självskattad hälsa.
Forskarna är inte förvånade att andelen boende i det utsatta bostadsområdet med dålig hälsa (kroniska sjukdomar, smärta, många läkarbesök), svaga sociala relationer och låg utbildning, är betydligt högre än i grannkommuner och i Danmark som helhet.
Man såg inga skillnader i läkaranvändning, användning av antidepressiva och lugnande medel mellan det utsatta bostadsområdet och ett liknande utsatt område rakt över vägen, där större förändringar inte skulle ske under samma period. Skillnader sågs inte heller när forskarna jämförde de som flyttas tillbaka i bostadsområdet med de som inte gör det, och inte heller i förhållande till närområdet. En del av förklaringen kan vara att även grannområdet kommer att genomgå stora förändringar i framtiden – det visste de boende.
– Alla de tre grupperna vi jämfört påverkas av de stora förändringarna.
Läs senaste publikationerna om utsatta områden i Danmark:
Coronafortællinger fra blokken – en vej til vedkommende sundhedskommunikation
Social relations and health in an ethnically diverse social housing area selected for large structural changes compared to municipal levels: a Danish survey study
Is urban regeneration associated with antidepressants or sedative medication users: a registry-based natural experiment