Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Han vill få fler strokedrabbade ta sig utomhus

Man framför en skärm med presentation.
Doktoranden Martin Ringstens avhandling kommer handla om utomhusrörlighet, där han utvärderar insatser för och användandet av rehabilitering efter stroke. Foto: Lill Eriksson

Martin Ringsten, CASE-doktorand sedan 2020 i Eva Månsson Lexells forskargrupp "Hållbar vardag och hälsa i ett livsperspektiv", klarade av sin halvtidskontroll idag. Han forskar inom rehabilitering och som doktorand ska han utvärdera insatser för personer efter stroke, som är tänkta att förbättra rörligheten utomhus.

Ringsten har arbetat deltid som fysioterapeut inom primärvården i Region Skåne under flera år. 

– Rehabiliteringen är en process, där jag arbetade i primärvården började vi träna inomhus på mattor och till slut kunde vi gå promenader ute. Det varierar mellan både regional primärvård och kommuner hur mycket rehabilitering som ges för att öka utomhusmobilitet, säger Martin Ringsten.

Enligt hans erfarenhet kommer de sällan på remiss från slutenvården, utan har ofta själv sökt rehabilitering.
– Jag mötte de här patienterna ofta, i alla faser – de ville gå mer utomhus. Jag implementerade en promenadgrupp, vi gick i skogen och hade även balansträningar.

Sedan 2018 delar Martin Ringsten sin tid mellan medicinska fakulteten vid Lunds universitet och globala forskarnätverket Cochrane Sverige, där han är projektkoordinator. Så här långt har han publicerat två av totalt fyra studier, och då funnit 24 tidigare publikationer som tangerar ämnet.

– Men det är relativt små studier, flera av dem har bias och få av dem visade hur rörligheten utomhus faktiskt kan förbättras, konstaterar Mikael Ringsten.

Det vill han ändra på och hoppas att avhandlingen kan vara en del i att lösa detta. Tidigare CASE-studier visar att gruppen med strokedrabbade är svår att få med i forskningsstudier just för att de inte kan ta sig fram utomhus – därför är det viktigt att inkludera de här människorna. 

Granskare vid halvtidskontrollen var Christina Brogård och Torbjörn Falkmer. Studierna har fått bidrag från Formas och Vårdakademin.

Läs publikationerna
Interventions to improve outdoor mobility among adults with disability: A systematic review
Protocol: Interventions to improve outdoor mobility among adults with disability