– Det känns spännande att få jobba med utbildningsfrågor i ett nytt sammanhang. Här på Forum Medicum finns alla förutsättningar för att kunna ge bra utbildningar. Närheten till varandra är en styrka både för oss som jobbar med utbildning och våra studenter, säger Marianne Kylberg.
Hon ser fram emot uppdraget och det blir ett naturligt steg efter att tidigare ha varit programdirektör för arbetsterapeutprogrammet. Men nu blir det alltså ett tyngre och bredare ansvarsområde, med möjlighet att arbeta med utveckling och pedagogiska frågor även tillsammans med andra program.
Det finns fyra programnämnder; utöver den för rehabiliteringsutbildning finns det en för omvårdnad, radiografi samt reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa (PN-ORR), läkarprogrammet (PNL) och Masterprogrammen i biomedicin, folkhälsovetenskap och medicinsk vetenskap (PNM). Programnämnderna arbetar på Grundutbildningsnämndens delegation och ansvarar för utveckling, planering och ledning av sina respektive kurser och utbildningsprogram. Nämnderna består av representanter för lärare, studenter, avnämare, pedagog från MedCUL och programdirektörer.
Den största utmaningen är att utnyttja våra resurser på bästa sätt, hitta nya former för undervisning och utbildning.
– Samverkan mellan alla i nämnden är viktig för att utveckla utbildningar, där bland annat studenternas perspektiv tillför mycket, säger Marianne Kylberg.
Hon kommer ha löpande ansvar för att säkerställa kvalitet på utbildningarna, tillsammans med programdirektörerna (för utbildningar till audionom, arbetsterapeut, fysioterapeut och logoped).
Vad är det viktigaste att ta tag i?
– Den största utmaningen är att utnyttja våra resurser på bästa sätt, hitta nya former för undervisning och utbildning, samtidigt som det är viktigt att vi aldrig tummar på vår kvalitet. Jag känner de här programmen väl och vet också att det är mycket engagerade och duktiga lärare och studenter som jag ska jobba tillsammans med. Nu är det upp till oss att vara nyfikna och kreativa för att säkra en hög kvalitet på våra utbildningar.
Marianne Kylberg efterträder Ketty Andersson, som varit ordförande i två omgångar, totalt sex år.
Kommer du hinna med allt annat du gör som forskare och universitetsadjunkt?
– Tiden är begränsad och jag kommer inte kunna undervisa lika mycket som tidigare, vilket på ett sätt är tråkigt. Jag fortsätter däremot forskningen inom RELOC-AGE och att genomföra uppdragsutbildningar inom livslångt lärande, till exempel Att åldras i ett föränderligt samhälle.